skatteplanera inför årsskiftet

Privat

2023 blev ett speciellt år på många sätt. Det som kan vara aktuellt för många i kommande deklaration är de höga ränteutgifterna och skattekonsekvenserna av dessa. Från att ha boräntor ibland så lågt som runt 1% till ett kanske mer normalt läge på 3-5% har ränteutgifterna för hushållen stigit ordentligt. Det gäller givetvis både räntorna på bostaden, bilen och krediterna på t.ex. kreditkort och liknande.

Som plåster på såren för våra räntor får vi skattereduktion på 30% av vårt underskott i kapital upp till ett underskott på 100 tkr, därefter 21%. I inkomstslaget kapital räknas räntor samt avkastning och relationsvinster/-förluster på fast och lös egendom (t.ex. fastigheter, aktier, konst och bilar). För att komma upp i ett underskott på 100tkr behövdes tidigare en förlust vid försäljning av aktier eller fastighet, alternativt ett bolån på 7 mkr med en ränta på 1,5%.

Nu när räntan är tre gånger så hög som i mitt exempel (4,5% är inte ovanligt) behövs ett lån på 2,2 mkr för att slå i taket. Detta kommer många upp i under 2023 och förmodligen även framöver så länge ränteläget och bopriserna fortsätter i samma nivå som nu.

För de som delar på lånet finns en möjlighet till ''dubbelt'' avdrag, dvs. varje fysisk person har möjlighet till skattereduktion på 30% till 100 tkr, därefter 21%. Därmed kan ett par ha ett lån på 4,4 mkr utan att slå i taket om fördelningen är 50/50.

Optimeringstips

Givetvis vill vi ha så mycket reduktion till 30% och då finns det möjligheter att göra vissa justeringar. Ett enkelt sätt är att sälja fonder eller aktier som ägs i en vanlig depå. Tyvärr (i detta fall) har många sitt sparande i ett Investersparkonto, ISK, och schablonbeskattas för sitt innehav. Men det kan finnas de som fått fonder eller aktier som barn som ligger kvar i en vanlig depå eller någon som inte har flyttat sitt sparande till en ISK. 

Skulle det i en depå finnas en orealiserad vinst kommer den beskattas med 30% det år försäljningen sker. Att en tillgång stiger i värde utan att vi realiserar (säljer) den ger ingen skattepåverkan, utan den sker först vid avyttring. Vad vi hoppas göra för att optimera reduktionen är att möta vårt underskott med ett överskott och på så sätt kvitta ut så mycket som möjligt.

  1. Säg att vi har betalat räntor på 120 under året och vi har fonder i en depå med en orealiserad vinst på 100. Skulle vi deklarera ett underskott på 120 kommer vi få en reduktion på 34 200 (30% upp till 100 och därefter 21%). Våra aktier är fortfarande inlåsta, då en försäljning skulle orsaka beskattning. Vi får här en snittavdrag på 28,5%.

  2. Säg att vi istället säljer av en del av fonderna så att det uppstår ett realisationsvinst på 20. I det här fallet blir underskottet av kapital 100 och vi får en reduktion på 30 000 kr. Vi minskar vår totala reduktion, men snittavdraget är 30%. Dessutom har vi frigjort överskottet av våra fonder på 20 som dessutom är skattefria!

Tänk på att den reduktion i det här fallet uppstår av att du har haft kostnader. En utopi hade istället varit att slippa räntekostnaderna (men gå miste om reduktionen).

Företagare
Se över ditt löneuttag och de anställdas bruttolöner så att du uppfyller löneuttagskravet för att maximera utdelningen! En liten felaktighet i löneuttaget kan göra att utdelningsutrymmet minskar kraftigt. Läs mer om utdelnings i fåmansbolag här. Eventuella justeringar behöver göras innan årsskiftet, så därför är det bra att göra en sista check innan nyårsbubblet läggs på kylning!


OBS! Kontakta en sakkunnig när du upprättar din deklaration, då det alltid finns undantag och konsekvenserna av fel (medvetna eller omedvetna) är dyra!